lördag 25 april 2009

M som i mellanlanda

Det här med mellanlandingar är svårt; man kan lätt få för sig att direkt flyg innebär att planet flyger hela vägen utan att landa men ibland innebär det inte det, utan att man gör tekniska mellanlandningar för att tanka. Då kan det vara så att man får sitta kvar på planet eller gå av för att sedan gå på igen. Samma plan dock. Som behöver tankas. Inte undra på att man har så svårt att utreda hur många CIA-plan som mellanlandat i Sverige när de flugit fångar hit och dit. Att Göran Persson inte vill kommentera de senaste uppgifterna och att Leni Björklund inte kommer ihåg är ju mot den bakgrunden fullt förståeligt. För vad är en mellanlandning, egentligen? Kanske planet bara nuddade marken innan man kom på att man ju inte får göra så i Sverige. Mellanlanda alltså.

onsdag 22 april 2009

Diskriminering i EU-länderna

I skuggan av debaclet kring Durban II-konferensen publicerade Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter en rapport igår om diskriminering och rasistiska brott. Rapporten visar att omfattningen av diskriminering och rasism är större än vad tidigare undersökningar visat och också att flertalet - över 80 % - av dem som upplever sig utsatta för diskriminering och rasism inte anser det är lönt att anmäla det som de utsätts för.

Artikel i Dagens Nyheter Dagens Nyheter

Rapporten från The European Union Agency for Fundamental Rights (FRA)

tisdag 14 april 2009

L som i lättja

Är man lat så är man. Därför - i enlighet med principen att klippa och klistra - kommer här ett citat: "Låtom oss lata oss i allt, utom i att älska eller dricka, eller i att lata oss." Och ja, det är från Lessing och finns i Paul Lafargues Rätten till lättja.

torsdag 9 april 2009

Skonande gå förbi




Broken Chair finns utanför FN:s byggnad i Genève och symboliserar motståndet mot landminor och klusterbomber, en symbol värd att påminna om så här i påsktider.

fredag 3 april 2009

K som i krig

Kriget är förlängning av politiken med andra medel menade von Clausewitz. Uttrycket får en alldeles särskild betydelse i förhållande till Livgardets planer på att öva Afghanistanstyrkan i Rinkeby. Tanken med övningen var som Livgardet uttryckte sig: att göra det möjligt för soldaterna att "prova hur det känns att vistas på en plats där olika språk och kulturer sammanstrålar”. Övningen fick kritik från flera håll och många menade att man visat prov på sanslöst dåligt omdöme. Livgardets informationschef Katja Öberg uttryckte sig på följande sätt i Dagens Nyheter igår om övningen: "Jag hoppas verkligen inte att någon blir rädd. Det är en högst fredlig övning. Vi kommer att gå runt och säga: 'Hej, hur mår du?'. Det dominerande arbetet inom utlandsstyrkan är ju att knyta kontakter och ha en dialog med lokalbefolkningen". Idag meddelade Livgardet att man inte ska hålla övningen som planerat, bland annat till följd av kritiken men också för att, som informationschefen säger i Dagens Nyheter, man på grund av inblandning av tredje part - läs media - antagligen inte skulle kunna prata med befolkningen på ett naturligt sätt. I sitt stilla sinne undrar man onekligen vad nästa steg i svensk integratio..förlåt utrikespolitik är. Eller hur var det nu?

Dagens Nyheter, 3 april

onsdag 1 april 2009

J som i jaså

Amerikanska presidenter måste ha möjlighet till "plausible deniability". I svensk politik, som antas vara mindre smutsig, har man inte sånt. Där har vi istället förvåning - jaså - som fungerar nästan lika bra. Om man inte vet vad man läst i en rapport eller i en årsberättelse kan man använda det. Jaså, stod det så. Jodå. Fast man måste låta nästan helt övertygad om att man är förvånad, annars går det inte. Om olyckan är framme låter det mer som jaha. Det är inte bra. Det verkar som man inte bryr sig, vilket man ju egentligen inte gör men det är dåligt om det verkar som man är ärlig. Alltså: trovärdig förvåning.