lördag 21 november 2009

Att ha rätt och få rätt

Att ha rätt och få rätt är en av de viktigaste funktionerna hos rättigheter. Att kräva sin rätt och när anspråkets erkänts åtnjuta rättigheter innebär en begränsning av statens diskretionära beslutsmakt, det som är resterna av ett suveränitetsbegrepp som saknar vare sig demokratisk eller rättighetsmässig förankring.

Men på vissa områden är den diskretionära makten hos staten fortfarande stor, ett av de tydligaste gäller i kopplingen mellan invandring och säkerhet. De två egyptier som avvisades 2001 med amerikansk hjälp har sedan länge haft rätt. Den svenska staten gjorde fel och bröt mot människorättsöverenskommelser. Men att ha rätt är inte detsamma som att få rätt, för det finns enligt regeringen synnerliga skäl att vägra dem uppehållstillstånd i Sverige. Anledningen är SÄPOs säkerhetsbedömningar, samma bedömningar som gjordes 2001 och som regeringen menar fortfarande kvarstår.

Det är svårt att ha någon tilltro till sådana bedömningar med tanke på det som vi vet hände i detta fall, men oavsett hur det förhåller sig på den punkten visar fallet att det finns all anledning i världen att minska den diskretionära beslutsmakten i dessa frågor. Att de som berörs saknar en effektiv röst är en förklaring, men knappast en ursäkt för dagens ordning.

Sydsvenska Dagbladet

Inga kommentarer: