tisdag 10 mars 2009

Tankar kring MR från Stellenbosch, Sydafrika, 10 mars 2009

ALLAS LIKHET INFOR LAGEN?
Efter att ha hostat mig igenom ännu en natt med svåra skogsbränder här i Stellenbosch på Afrikas sydligaste spets slår jag mig ned vid köksbordet for att med trötta ögon läsa morgontidningen och sätter nästan mitt gröna te (som mamma skickar varje månad) i halsen när jag blir serverad nyheten att Jacob Zumas, snart vår nya president, främste hantlangare Schabir Shaik, dömd till 15-ars fängelse for olika korruptionsbrott skall släppas fri efter bara 2 år och fyra månader i finkan. Anledningen är att han är dödligt sjuk och ligger på sitt yttersta. Shaik var bland annat inblandad i muthärvan kring Saabs försäljning av 28 Jas Gripen plan till Sydafrika och frågan kring hans skuld har varit föremal for en lång juridisk process som resulterade i att han dömdes till 15-ars fängelse.
Nu låter det val hemskt att man blir upprörd över att en person i livets slutskede skall få ett “slippa-ut-ur-fängelsekort” men saken är den att den juridiska provningen av hans sjukdomstillstånd luktar maktmissbruk och korruption lång väg, alla vet, efter att herr Shaiks tillstånd har kablats ut i media i månader att han lider at högt blodtryck och depression! I och för sig allvarligt men inte nödvändigtvis livshotande. Enligt den sydafrikanska lagstiftningen skall en person endast undantas från sitt fängelsestraff om personen har en dödlig sjukdom som inte går att bota och personen befinner sig i livets absoluta slutskede. Med andra ord skall fangen få komma hem och dö i fred omgiven av nära och kära, om mojligt. Vid frågan om herr Shaik befann sig i denna position svarade till och med hans egen doktor att han var förvånad över Shaiks frisläppande.
Shaiks frisläppande kommer även lägligt for ANC president Jacob Zuma som efter att Shaik fick ikläda sig skulden for de mutbrott som aven Zuma med största sannolikhet var inblandad i nu slipper släppa honom fri när han troligtvis i maj blir Sydafrikas näste president. Till saken hör att i Sydafrikanska fängelser sitter tusentals fångar som lider av HIV/Aids och andra dödliga sjukdomar. Dessa fångar kommer aldrig ens i närheten av en frigivning på medicinska grunder. Den sydafrikanska MR-kommissionen (SAHRC) har i dagarna krävt att den berörda ministern skall ta upp frågan och tillsätta en utredning som även enligt SAHRC bör ha till syfte att identifiera alla sydafrikanska fångar med dödliga sjukdomar for att ge dem en mojlighet att ansöka om frigivning.
Tyvärr verkar korruptionen och maktmissbruket följa i Zumas fotspar och det bådar inte gott för ett land som verkligen behöver all hjälp det kan få for att överbrygga och göra slut på decennier av segregation och fattigdom. Åklagarmyndigheten försöker fortfarande bygga ett åtal mot Zuma men vem vet, med Shaik ute ur bilden har deras uppgift med ens fått en till fnurra på traden! Fortsättning följer!

Annika Rudman

Inga kommentarer: