söndag 31 maj 2009

EU-val

Om en vecka är det val till Europaparlamentet. Parlamentet har gradvis fått en mer central ställning i EU:s beslutsfattande, men intresset att delta i valen ökar inte. Det finns flera skäl till det, bland annat att det trots allt inte gör så stor skillnad hur man röstar. Det gör det inte heller i nationella val, just min röst är av försvinnande liten betydelse, men det är mycket tydligare vad som står på spel i nationella val. I valet till Europaparlamentet är det svårt att veta, även för dem som ställer upp i valet. En annan viktig anledning är att de stora partierna i Sverige helst inte vill diskutera EU, trots försäkringar om motsatsen, något Carl Tham sätter fingret på i en debattartikel i i fredagens DN.

Dagens Nyheter

tisdag 26 maj 2009

Q som i q

Barnkonventionen lägger fast att varje barn har rätt till ett namn, dock inte vilket namn som helst och inte heller varje namn som föräldrarna skulle tänka sig att välja. Namnlagen säger att som förnamn "får inte godkännas namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som skall bära det eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn." (SFS 1982: 670). Frågan om Q är ett lämpligt förnamn kommer att tas upp av regeringsrätten efter det att Skatteverket avslagit ansökan. Q ingår ännu inte i förnamnsbeståndet, menar Skatteverket.

Tidigare har domstolar bestämt att A, G, J, T, W och X inte är lämpliga förnamn. Q förekommer visserligen som namn men enbart i TV-serien Star Trek, noterar Skatteverket. Det intressanta med Q i Star Trek, förutom att de är varelser som existerar i ett parallellt universum vilket bara det är ganska skoj, är att de alla heter Q. Det kan verka lite märkligt för dem som tycker att de borde heta något mer, kanske Q 2 eller så, men för dem själva ställer det inte till några problem. Det är onekligen ett "obehag" att inte kunna skiljas från andra Q, fast då kanske enbart om det känns jobbigt för den som heter det.

Allt om barn

fredag 22 maj 2009

P som i politiska djur





Till de mer roliga och samtidigt mest melankoliska av filosofiska genrer hör helt klart förfallshistorien. Så här är en. En gång i tiden definierades människan som ett politiskt djur (eller varelse). Att vara människa är enbart möjligt i staden – varken i familjen, byn eller i det kosmopolitiska livet. Bortom stadens murar finns enbart gudar och djur – de djur som olikt människan inte är politiska djur eller de som inte lever i en stad och därmed inte heller är politiska djur. Denna fina aristoteliska tradition hade stor betydelse fram till det att Hobbes kom och gjorde en riktig best till väktare över stadens murar. Och därmed föll de och med dem också distinktionen mellan de politiska djuren och de andra djuren. Och in trädde allehanda bestar, såväl gulliga som mindre gulliga. Och de politiska djuren blev många. Och vem kunde skilja ett svin från ett annat?

tisdag 19 maj 2009

Irreguljära migranter

I samband med att den nya utlänningslagen antogs för snart fyra år sedan förde flera partier och organisationer fram tanken om amnesti för de personer som höll sig undan avvisningsbeslut, men det blev inget sådant beslut till följd av socialdemokraternas och moderaternas motstånd. Amnesti och frågan om regularisering av irreguljära migranters ställning är titt som tätt på dagordningen i flera europeiska länder och en del stater, exempelvis Spanien, har tidigare fattat sådana beslut. I den amerikanska tidskriften Boston Review diskuteras frågan om amnesti ur såväl moraliska, politiska som rättsliga perspektiv i dess majnummer.

Boston Review

måndag 18 maj 2009

Barns rättigheter

För två år sedan lämnade Sverige in sin fjärde rapport om arbetet med barnkonventionen. Om lite drygt en vecka - den 27 maj - håller kommittén en utfrågning av Sveriges representant om rapporten och arbetet med konventionen. BO har skrivit en rapport till kommittén där man bland annat tar upp de lokala skillnaderna mellan kommunerna som ett problem för ett likvärdigt förverkligande av barns rättigheter. BO är också kritisk mot att inte barn som saknar uppehållstillstånd ges samma möjligheter till hälsovård som andra barn och att det återstår arbete för att tillgodose rätten till utbildning. Liknande synpunkter har framförts av andra organisationer, exempelvis Rädda Barnen.

BO och regeringens rapport

Rädda Barnens rapport

fredag 8 maj 2009

O som i o

O är en av alfabetets viktigaste bokstäver men har också den mest otacksamma rollen bland dem eftersom den alltid definierar en motsats, som otacksam, ovälkommen, olycka och så vidare. Motsatser är annars mycket fint, negationer är bland det bästa som filosofin vet, särskilt som det i en vacker dialektik leder till över till affirmation: Oh!

måndag 4 maj 2009

Human Rights Committee om medborgerliga och politiska rättigheter i Sverige

Human Rights Committee har granskat Sveriges rapport om hur man efterlever konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Bland de kritiska punkter som kommittén tar upp märks frågan om ett nationellt MR-organ och att det fortfarande är oklart hur konventionen får genomslag i nationell lagstiftning och tillämpning. Kommittén skriver om den senare frågan att "there is no apparent modality to give effect to the full range of standards of the Covenant in the State party’s domestic law" och påpekar att Europakonventionen inkorporerats i sin helhet som lag medan att något liknande inte skett för ICCPR.

Man menar också att ytterligare åtgärder måste vidtas för att minska våld mot kvinnor och att förbättra kvinnors chanser i samhället. Även behandling i fängelser och av polisen uppmärksammas och man menar att Sverige borde överväga att ha en oberoende nämnd för att undersöka klagomål riktade mot polisen.

Även signalspaningslagen från förra året tas upp och kommittén påpekar att staten måste tillse att det material som inhämtas genom signalspaningen inte används på sätt som står i strid med konventionens artikel 17, som handlar om personers skydd mot godtyckliga och olagliga ingripanden i privatliv, familj, hem eller korrespondens. För att se till att denna rättighet respekteras anser kommittén att informationsinhämntning och bearbetning bör övervakas av ett oberoende och opartiskt organ.

ICJ - International Commission of Jurists - hade i sin rapport till kommittén påpekat att signalspaningslagen skulle kunna ses som ett brott mot artikel 17 och att den måste vara utformad på ett sådant sätt att den information som inhämtas inte inkräktar på privatlivet i större utsträckning än strikt nödvändigt givet lagens syften. ICJ menade också att det behövs ett oberoende organ som övervakar tillämpningen av lagen.


Kommitténs slutsatser

ICJ:s rapport

fredag 1 maj 2009

N som i athjo

Nysningar har en fått en både ny och gammal betydelse i denna tid av svininfluensa. Prosit betyder på latin må det gagna och kommer av pro sit - det som är nyttigt. Det är onekligen en from förhoppning. Nysningar är inte så ofta diskuterat i MR-instrumenten men ligger naturligtvis bakom de inskränkningar som kan göras i en rad av de medborgerliga rättigheterna, inte minst demonstrationsfriheten. Vilket osökt för oss över till ett annat ord som likt athjo inte heller börjar på N men som väl är en vanlig anledning till att man nyser: virus. Det är en slump som nästan som ut som en tanke att medan vi samhällsvetare gärna betonar hur allt är socialt konstruerat och därför skulle kunna vara annorlunda men kan förändra ack så lite så har förändringen dessemellan antagit biologisk gestalt. Eller i form av datorvirus: teknologisk karaktär. Som på den gamla dåliga tiden handlar det således om att tolka: var nysningen ett tecken på det goda eller onda?