måndag 4 maj 2009

Human Rights Committee om medborgerliga och politiska rättigheter i Sverige

Human Rights Committee har granskat Sveriges rapport om hur man efterlever konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Bland de kritiska punkter som kommittén tar upp märks frågan om ett nationellt MR-organ och att det fortfarande är oklart hur konventionen får genomslag i nationell lagstiftning och tillämpning. Kommittén skriver om den senare frågan att "there is no apparent modality to give effect to the full range of standards of the Covenant in the State party’s domestic law" och påpekar att Europakonventionen inkorporerats i sin helhet som lag medan att något liknande inte skett för ICCPR.

Man menar också att ytterligare åtgärder måste vidtas för att minska våld mot kvinnor och att förbättra kvinnors chanser i samhället. Även behandling i fängelser och av polisen uppmärksammas och man menar att Sverige borde överväga att ha en oberoende nämnd för att undersöka klagomål riktade mot polisen.

Även signalspaningslagen från förra året tas upp och kommittén påpekar att staten måste tillse att det material som inhämtas genom signalspaningen inte används på sätt som står i strid med konventionens artikel 17, som handlar om personers skydd mot godtyckliga och olagliga ingripanden i privatliv, familj, hem eller korrespondens. För att se till att denna rättighet respekteras anser kommittén att informationsinhämntning och bearbetning bör övervakas av ett oberoende och opartiskt organ.

ICJ - International Commission of Jurists - hade i sin rapport till kommittén påpekat att signalspaningslagen skulle kunna ses som ett brott mot artikel 17 och att den måste vara utformad på ett sådant sätt att den information som inhämtas inte inkräktar på privatlivet i större utsträckning än strikt nödvändigt givet lagens syften. ICJ menade också att det behövs ett oberoende organ som övervakar tillämpningen av lagen.


Kommitténs slutsatser

ICJ:s rapport

Inga kommentarer: