tisdag 26 maj 2009

Q som i q

Barnkonventionen lägger fast att varje barn har rätt till ett namn, dock inte vilket namn som helst och inte heller varje namn som föräldrarna skulle tänka sig att välja. Namnlagen säger att som förnamn "får inte godkännas namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som skall bära det eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn." (SFS 1982: 670). Frågan om Q är ett lämpligt förnamn kommer att tas upp av regeringsrätten efter det att Skatteverket avslagit ansökan. Q ingår ännu inte i förnamnsbeståndet, menar Skatteverket.

Tidigare har domstolar bestämt att A, G, J, T, W och X inte är lämpliga förnamn. Q förekommer visserligen som namn men enbart i TV-serien Star Trek, noterar Skatteverket. Det intressanta med Q i Star Trek, förutom att de är varelser som existerar i ett parallellt universum vilket bara det är ganska skoj, är att de alla heter Q. Det kan verka lite märkligt för dem som tycker att de borde heta något mer, kanske Q 2 eller så, men för dem själva ställer det inte till några problem. Det är onekligen ett "obehag" att inte kunna skiljas från andra Q, fast då kanske enbart om det känns jobbigt för den som heter det.

Allt om barn

2 kommentarer:

despina sa...

det mest makabra är väl ändå de föräldrarna (i Tyskland tror jag) som vill döpa sin son till Adolf Hitler! då verkar Q ganska harmlöst :)

Mikael Spång sa...

Onekligen...:) och vi får också vara glada för att det inte finns alltför många parallella universum, som vi känner till varje fall, med tanke på det namnet...