söndag 17 augusti 2008

Gubben är en madonna..

Gubben på bilden nedan är en madonna... inkilade i nischer på många bygator i Italien. Den här är från Barga, en lite by högt uppe på en bergstopp i norra Toskana.

Fråga är.. om det är en rättighet att öppet få visa sin religion och hedra den på gatan som man går på varje dag eller en kränkning för dem som har en annan trosinrikting än statskyrkan?

3 kommentarer:

Mikael Spång sa...

Av intresse i sammanhanget är handen som man trycker på när man ska gå över gatan, den uppåt-pekande handen betyder "det finns bara en väg till himlen och den går genom tron på Jesus". Signalen tillverkas av Prisma Teknik i Tibro - se
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article3062336.ab

Mikkan sa...

Märkligt sammanträffande (Tibro är dessutom mina gamla hemtrakter rent personligen). Jag har aldrig sett något sådant när jag varit i Italien trots många besök. Katolicismen är väldigt utåtagerande , tar mycket plats, är prålig och färggrann och kan säkerligen kännas "kvävade" för oliktänkade. De perioder jag har bott i katolska länder har jag definitivt dragit in i det, det har varit svårt att hävda sig på annat vis.

Anna Johansson sa...

Jag ser det inte som en kränkning. En vacker staty är ju en vacker staty. Det är enkelt att bli lite tveksam när sakerna dras till sin gräns, men vem gör det? Överdriven utsmyckning bör givetvis diskuteras ... Ifall någon sysslar med tveksamheter blir i varje fall en konsekvens att jag inte går dit :-)